ciag arytmetyczny
palinka: użycie ukłądu równań
palinka: wyznacz jeden wyraz i różnice ciagu arytmetycznego majac dane:
a3=71 a10=57
7 wrz 17:16
ICSP: koniecznie układem równań?
7 wrz 17:17
Patryk: wyznacz pierwszy wyraz ?
7 wrz 17:17
palinka: tak babka tłumaczyła ze układem równań
7 wrz 17:17
palinka: no pierwszy wyraz taka jest tresc zadania...
7 wrz 17:18
ICSP: a3 = a1 + 2r
a10 = a1 + 9r
71 = a1 + 2r
57 = a1 + 9r
Proszę oto układ równań. Musisz go tylko rozwiązać.
7 wrz 17:18
palinka: dziekuje
7 wrz 17:19
ICSP: jednak osobiście polecam :
a10 = a3 + 7r
57 = 71 + 7r
Otrzymujesz równanie z jedną niewiadomą które na pewno jest łatwiejsze od układu równań.
Szczególnie jeśli nie zna się metody wyznacznikowej.
7 wrz 17:20
palinka: tyle ze my nie mieliśmy tej 2 metody i nie wiem jak nią zrobic...
7 wrz 17:22
ICSP: której metody?
7 wrz 17:28
palinka: ta co polecasz...
7 wrz 17:29
ICSP: ale ona jest bardzo prosta
mamy dwa wyrazy ciągu arytmetycznego:
am oraz an
zachodzi między nimi następująca własność
am = an + (m−n)r
a10 = 57
a3 = 71
a10 = a3 + (10−3)r
57 = 71 + 7r
7r = −14
r = −2
a3 = a1 + 2r
71 = a1 − 4
a1 = 75
7 wrz 17:41
palinka: dziekuje
7 wrz 17:43