Logarytmy - rozwiąż równanie.
Skalar:
Proszę o rozwiązanie równania:
log
3[7 + log
5(x
2 + 9)] = 2
Z tłumaczeniem krok po kroku co się dzieje, jeśli można
7 wrz 17:12
ICSP: 2 = log3 9
log3[7 + log5(x2+9)] = log3 9
7 + log5(x2+9) = 9 ⇔ log5(x2+9) = 2 ⇔ log5 (x2+9) = log5 25 ⇔ x2 + 9 = 25 ⇔ x = 4 v x =
−4
7 wrz 17:15
Vizer: D=R
log3[7 + log5(x2 + 9)] = log39
7+log5(x2+9) = 9
log5(x2+9) = 2
log5(x2+9) = log525
x2+9 = 25
x2−16 = 0
(x−4)(x+4) = 0
x=4 v x=−4
7 wrz 17:18
Skalar: Dziękuję za pomoc, ale mam jeszcze pewne wątpliwości... to takie skreślanie obustronne log3 i
log5 jest dozwolone?
7 wrz 17:53
ICSP: log5 x = log5 y ⇔ x = y
7 wrz 17:53
Skalar: Rzeczywiście

Dziękuję za pomoc i rozjaśnienie mi nieco tego tematu
7 wrz 18:01