funkcjia kwadratowa
mmm33: Wyznacz współczynniki a b c funkcji kwadratowej f(x)= ax
2+bx+c jeśli jej wykres przechodzi
przez punkt A=(0;12) i ma wierzchołek w punkcie W=(4;−4)
Proszę o wyjaśnienie
7 wrz 16:59
ICSP: zapisuję w postaci kanonicznej:
f(x) = a(x−4)2 − 4.
Teraz podstawiam współrzędne punktu w celu obliczenia a
12 = a(0−4)2 − 4 ⇔ 12 = a(−4)2 − 4 ⇔ 16 = 16a ⇔ a = 1
f(x) = (x−4)2 − 4
Teraz ty korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia.
7 wrz 17:01
mmm33: a ile będzie wynosic b i c
7 wrz 17:06
ICSP: użyj wzoru skrócanego mnożenia i zredukuj wyrazu. Później odczytaj b i c
7 wrz 17:18
mmm33: Dobra to już czaje a jak zrobic takie zadanie: Znajdź wzór funkcji kwadratowej której wykres
przechodzi przez punkty A=(1;7) i B=(−1;27) a wartością największą jest liczba 9

?
7 wrz 17:30