.
WW10: Autobus jechał z miasta A do B z prędkością 72 km/h. Po przyjeździe do B natychmiast zawrócił
do A.
Średnia prędkość na całej trasie (z A do B i z B do A) wynosiła 57,6 km/h .Z jaką prędkością
jechał z B do A.
Mogę prosić o pomoc? To coś z prędkością harmoniczną z matmy ale za cholerę nie mogę ułożyć
właściwego równania żeby to policzyć
7 wrz 16:53
Skama:
x − prędkość z B do A
72 + x = 57,6 * 2
x = 115,2 − 72
x = 43,2
Odp.: Z B do A jechał z prędkością 43,2km/h.
7 wrz 17:06
Bogdan:
Skama źle rozwiązał zadanie.
Poprawna odpowiedź to 48 km/h
7 wrz 17:37
Bogdan:
v
1 − prędkość z A do B, v
2 − prędkość z B do A, v
s − średnia prędkość na trasie ABA.
7 wrz 17:40
WW10: | | 2v1v2 | |
dziękuje tylko dalej nie czaje skąd |
| się wzieło  Wytłumaczy ktoś ?  |
| | v1+v2 | |
podzielić przez ułamek to pomnożyć przez odwrotność ale to i tak nie wychodzi to o czym
wspomniałem.
7 wrz 17:59
WW10: odświeżam
7 wrz 18:16
Bogdan:
s − długość drogi od A do B, a także od B do A.,
2s − długość dogi na trasie ABA,
t
1 − czas jazdy od A do B,
t
2 − czas jazdy od B do A,
t
1 + t
2 to czas jazdy na trasie ABA,
| | s | | s | | 1 | | 1 | |
t1 + t2 = |
| + |
| = s( |
| + |
| ) |
| | v1 | | v2 | | v1 | | v2 | |
| | 1 | | 1 | |
2s = vs*(t1 + t2) ⇒ 2s = vs*s( |
| + |
| ) |
| | v1 | | v2 | |
| | 1 | | 1 | |
Po uproszczeniu przez s otrzymujemy: 2 = vs*( |
| + |
| ) |
| | v1 | | v2 | |
| | 2 | | v1v2 | | 2v1v2 | |
vs = |
| * |
| = |
| |
| | | | v1v2 | | v1 + v2 | |
7 wrz 21:08