Funkcje liniowe
Sebastian: Zbiorem wartości funkcji opisanej wzorem f(x)=3−2x+1 jest ZW={−4,−2,0,1}.
Wyznacz dziedzinę tej funkcji.
7 wrz 16:48
Sebastian:
7 wrz 17:09
Patryk: D=R/{−1}
7 wrz 17:11
Patryk: to nie jest funkcja liniowa tylko wymierna
7 wrz 17:11
Sebastian: Aha,a można prosić o głębsze wyjaśnienie ?
7 wrz 17:16
Patryk: w mianowniku masz x+1
dalej szukasz takiego X aby mianownik był równy zero
x+1=0
−1+1=0
jak widzisz wstawiłem −1 za X i równa sie 0
7 wrz 17:19
Sebastian: ale powinno wyjść −57
7 wrz 17:23
Sebastian:
7 wrz 17:34
Vizer: Mając podany zbiór wartości wstaw za f(x) liczby ze zbioru wartości i oblicz x. One będą
tworzyć dziedzinę.
7 wrz 17:36
Sebastian: A może ktoś zrobić jeden przykład,a dalej jak zobaczę jak to się robi to sam zrobię.
7 wrz 17:38
Sebastian:
7 wrz 17:49
Vizer: −7(x+1)=−2
−7x−7=−2
−7x=5
−5(x+1)=−2
−5x−5=−2
−5x=3
itd.
7 wrz 17:55
Sebastian: dzieki
7 wrz 18:01