matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
F-kcja
M.:
Oblicz Elastycznośc f−kcji dla x
0
=3 f(x) =2x
2
+ 3x +2 Po podstawieniu do wzoru :
x
Ex
f
=
* f ' (x)
f(x)
f ' (x)
4x+3
* x =
* 3
f(x)
2x
2
+3x+2
4*3 +3
45
dla x
0
=3 wyszło
* 3 =
2*(3)
2
+3*3+2
29
Czy ten wynik jest dobry
7 wrz 16:33