help me
Nithus: | | | | | | | |
Oblicz | jeżeli wiadomo że | = | |
| | | | |
7 wrz 16:29
ICSP: | | | | n! | | n! | |
= | ⇔ |
| = |
| . Przemnażamy przez krzyż i skracamy n! |
| | | 4!(n−4)! | | 6!(n−6)! | |
6!(n−6)! = 4!(n−4)!.
teraz wiesz że (n−4)! = (n−6)! * (n−5) * (n−4)
Kończysz już sam.
7 wrz 16:38
ICSP: i takie zadania mogę robić z prawdopodobieństwa a nie jakieś głupoty ze studentami którzy
losują pytania...
odp. 45
7 wrz 16:43
Nithus: ale nie wiem jak to leci dalej

ja z zawoduwki i nauczyciel sie na mie msicil
7 wrz 16:45
ICSP: skąd ja to znam...
Podstaw za (n−4)! to: (n−6)! * (n−5) * (n−4).
Później skróć (n−6)!. Wymnóż i odstaniesz równanie kwadratowe w postaci:
n2 − 9n − 10.
7 wrz 16:52