matematykaszkolna.pl
Bardzo prosze o pomoc, w tym zadaniu, wgl tego nie rozumiem :( Maja: Zbadaj, czy trójkąty ABC i KLM są przystające, jeśli: A=(−2,3), B=(5,1) i C= (3,−2) oraz K=(0,0), L=(7,−2) i M=(5,−5).
7 wrz 16:00
Maja:
7 wrz 16:00
ICSP: a co to znaczy ze są przystające?
7 wrz 16:01
Maja: nie mam pojęcia
7 wrz 16:02
Maja: chodzi o to, że ich boki są przystające.
7 wrz 16:03
ICSP: przystające znaczy identyczne. Aby trójkąty były przystające: − cecha bbb − mają wszystkie boki tej samej długości −cecha bkb − mają dwa boki tej samej długości oraz kąt między tymi bokami jest taki sam − cecha kbk − dwa kąty są równe oraz bok do nich przyległy jest również równy. Teraz musisz się zastanowić z której cechy chcesz skorzystać w tym zadaniu.
7 wrz 16:05
krystek: Maja −odpowiednie boki maja tę samą długość!
7 wrz 16:06
ICSP: krystku daj Maji się wykazaćemotka
7 wrz 16:07
Maja: no to chyba cecha bbb ?
7 wrz 16:09
Maja: właśnie chodzi mi o to żeby to zrozumieć a nie otrzymac odpowiedz. bo musze to umieć na jutro a nie daje sobie radyemotka
7 wrz 16:10
ICSP: tak bbb. Podziękuj krystkowi. Teraz ze wzoru : https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html. Liczysz długości wszystkich 3 boków każdego trójkąta.
7 wrz 16:11
Maja: dobrze to daj mi chwilke ja postaram sie to szybko przeliczyc
7 wrz 16:13
Maja: powiedzmy że juz przeliczyłam to co teraz mam zrobić?
7 wrz 16:21
ICSP: Dajesz odpowiedź. Jeżeli odpowiednie boki są sobie równe to trójkąty są przystające.
7 wrz 16:22
Maja: ahaaa już rozumiem, dzięki śliczne ! emotka
7 wrz 16:24
krystek: Pozdrawiam →ICSP ,jak widzisz Maja nie rozumiała pojęcia "przystające" i dalej dała sobie radę korzystając z Twoich wskazówek.
7 wrz 20:07
ICSP: myślę że zrozumiała słowo identyczne emotka
7 wrz 20:09