RÓwnanie pprostej na płaszczyźnie
miki: Proszę o pomoc;
oblicz brakujące współrzędne punktów jeśli wiadomo, że należą do danej prostej:
a)y=1,5x + 2 P= (−2,y)
b)x−7 + 2y7 = 1 P=(x, −23)
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc
miki
7 wrz 15:36
ICSP: P(x;y) Wstawiasz w odpowiednie miejsca liczby i obliczasz drugą. Zrobią przykład a
P(−2;y) czyli x = −2 , y = ?
prosta: y = 1,5x + 2. Wstawiam za x −2
y = 1,5 * (−2) + 2 = −3 + 2 = 1
czyli y = 1
analogicznie zrobić przykład b
7 wrz 15:46
miki: DZIĘki
7 wrz 15:46