matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz Logarytmy
karolcia:
oblicz. 2log
2
10 −log
2
25−0,1 log
2
2
10
log
2
25 + log
3
49
b)
log
2
5+log
3
7
2log
3
6−log
3
2
c)
log
3
2+2
7 wrz 14:44
Godzio:
0,1 * log
2
2
10
= 0,1 * 10 = 1
b
k
k * log
a
b − log
a
c − 1 = log
a
b
k
− log
a
c − log
a
a = log
a
− log
a
a =
c
b
k
log
a
ac
7 wrz 14:55
ICSP:
wzory, wzory, wzory. a) Najpierw używasz wzoru α log
a
b = log
a
b
α
pozbyć się tej dwójki przed logarytmem.
b
Później używasz wzoru: log
a
b − log
a
c = log
a
. Na sam koniec obliczasz wartość
c
0,1log
2
2
10
stosując pierwszy wzór. Wynik : 2−1 = 1
7 wrz 14:56