Byłabym wdzięczna za pomoc
Paula: Promień okręgu wpisanego w trapez równoramienny ma długość r. A miara kąta pomiędzy ramieniem
trapezu a jego dłuższą postawą wynosi α (alfa). Oblicz pole tego trapezu.
7 wrz 13:15
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony
7 wrz 13:21
7 wrz 14:11
sushi_ gg6397228:
daj sie wykazać Pauli
7 wrz 14:34
ICSP: Gustlik cenna wskazówka. Później jeszcze ja przedstawię moje rozumowanie i może pomożecie
mi je dokończyć bo utknąłem w jednym miejscu.
7 wrz 14:42
Paula: Ale jak obliczyć to h ?
7 wrz 14:49
Godzio:
h = 2r, tu nie ma co obliczać
7 wrz 14:56
sushi_ gg6397228:
dlatego prosilem, aby zrobic rysunek; wtedy wszystko ładnie widac
7 wrz 14:58
Paula: Ale nie ma rysunku
7 wrz 15:06
ICSP: to go zrób.
7 wrz 15:09
Paula:
7 wrz 15:18
ICSP: ...
7 wrz 15:19
Godzio:
7 wrz 15:22
Paula: Umię ktoś to zrobić ? Ja mam takie samo i nie mam pojęcia jak to zrobić
7 wrz 17:59
ICSP: nadal na rysunek czekamy.
7 wrz 18:06
Jola: Ale ja też nie mam rysunku do tego zadania. Nie wiem jak to zrobić
7 wrz 18:11
ICSP: no to zrób ładny rysunek sama.
7 wrz 19:31
Bogdan:

h = 2r
Na podstawie twierdzenia o okręgu wpisanym w czworokąt otrzymujemy: a + b = c + c,
| | 2r | | 2r | |
ponadto |
| = sinα ⇒ c = |
| |
| | c | | sinα | |
| | a + b | | 2r | | 4r | |
Pole trapezu P = |
| * h = c*h = |
| * 2r = |
| |
| | 2 | | sinα | | sinα | |
7 wrz 21:28
Jola: wielkie dzięki
8 wrz 15:28