borekcxz: Spośród liczb 0,1,2,3,4,5,.....1000 wybieramy losowa jedną liczbę.Oblicz
prawdopodobieństwo że wybrana liczba jest podzielna przez 4 lub przez 5.
10 kwi 21:35
Xyz ;d: Wydaje mi się, że to bedzie tak:
zd. elementarnym jest 1-elementowa kombinacja zbioru 1000 elementowego.
A - zd losowe takie, że wybrana liczba jest podzielna przez 4 lub 5
moc A ( |A| ) = 1000/4 + 1000/5 - 1000/20 = 400 (liosc liczb podzielna przez 4 + liosc
liczb podzielna przez 5 - liosć liczb podzielna przez 4 i 5)
moc Ω (|Ω|) = 1000 po 1 = 1000
Poniewaz wszystkie zdazenia sa rownoprawdopodobne i jest ich skończona ilość, możemy
stosować klasyczna def. prawdopodobieństwa:
P(A) = 400/1000 = 2/5 = 0.4
11 kwi 01:26