Przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji.
Suey: Wyznaczyć przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji f(x)=112x4 − 12x3 − 2x2 − 5x.
Barrdzo proszę o wskazówki jak to można rozwiązać.
7 wrz 12:53
sushi_ gg6397228:
trzeba policzyc dwa razy pochodna
potem znaleźć miejsca zerowe
f '' >0 to f wypukla (usmiechnieta)
f '' <0 to f wklesla (smutna)
7 wrz 13:24
Gustlik: To można skojarzyć z parabolą.
a>0 − wypukła (uśmiechnięta) − ramiona w górę
a<0 − wklęsła (smutna) − ramiona w dół
Zreszta to ma zwiazek z II pochodną i z warunkiem wypukłości krzywej:
y=ax2+bx+c
y'=2ax+b
y'=2a
Zatem dla f. kwadratowej II pochodna ma taki sam znak, jak współczynnik "kierunkowy" paraboli
"a".
7 wrz 13:42