Wyznaczyć ekstrema lokalne fukcji
Suey: Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji f(x,y)=x3−2xy−y2.
7 wrz 12:47
ICSP: f'(x) = ?
f'(y) = ?
7 wrz 12:49
Suey: Czyli mam obliczyć pochodną po x i po y?I co dalej?
7 wrz 12:51
ICSP: później układ równań
f'(x) = 0
f'(y) = 0
rozwiązaniami są punkty które podejrzewamy o ekstremum
7 wrz 12:54
7 wrz 12:57
Suey: Bardzo dziękuję za pomoc
7 wrz 13:01
AS:
Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
7 wrz 13:02