wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji
madz: f(x,y)= e(2xe−xy+x2)
7 wrz 11:54
AS: Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
7 wrz 13:03
madz: bardziej mi chodziło o rozwiązanie niż sposob
7 wrz 14:29
madz: bardziej mi chodziło o rozwiązanie niż sposob
7 wrz 14:33
AC:
Niech inni za mnie popracują! Dobra maksyma, czekanie na gotowca.
Mnożyć, dzielić umie − to do roboty. Napisz co ci wyszło to sprawdzimy.
7 wrz 15:10