matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka lnx^2/x
Ziomek11:
Jak rozwalić całkę:
lnx
2
∫
x
7 wrz 01:27
ZKS:
2lnx
lnx
t
2
∫
= 2 ∫
= 2 *
+ C = ln
2
x + C
x
x
2
1
t = lnx dt =
x
7 wrz 01:35
Bartek Gol:
∫x e
x
2
dx
3 lut 22:03
Bartek Gol:
jak to zrobić?
3 lut 22:03
Godzio:
1
x
2
= t ⇒ 2xdx = dt ⇒ xdx =
dt
2
3 lut 22:04