funkcje wykladnicze i logarytmiczne
marek: Dla jakich wartości a i b do wykresu funkcji y= ax + b należą punkty P i M?
P= ( 0; 1/2) M= (−1; −o,3)
Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania
7 wrz 00:37
Bogdan:
Wstaw ww wzorze y = ax + b w miejsce x oraz y wartości odciętych i rzędnych punktów P i M,
potem rozwiąż otrzymany układ równań.
7 wrz 00:43
marek: a dokladnie jakie liczby podstawic pod ktore wartosci i od czego to zalezy?
7 wrz 00:48
Bogdan:
Odcięta punktu P jest równa 0, odcięta punktu M jest równa −1, te liczby wstawiasz
w miejsce x.
| | 1 | |
Rzędna punktu P jest równa |
| , rzędna punktu M jest równa −0,3, te liczby wstawiasz |
| | 2 | |
w miejsce y.
| | 1 | |
Dla punktu P otrzymasz zapis: |
| = a0 + b. |
| | 2 | |
Wykonaj taki zapis dla punktu M.
7 wrz 00:52
marek: ok mam dwa wzory i teraz w jaki sposob wyliczyc a i b?
7 wrz 00:56
Bogdan:
Podaj te wzory
7 wrz 00:57
marek: jeden dla punktu P napisany powyzej przez ciebiei a dla punktu M : −0,5= a−1 + b
7 wrz 01:01
Bogdan:
To jakie współrzędne ma punkt M? (−1, −0,3) czy (−1, −0,5) ?
7 wrz 01:03
marek: a rzeczywiscie pomylilemm sie, ma ( −1, −0,3)
7 wrz 01:05
Bogdan:
Masz więc układ równań:
| ⎧ | 0,5 = a0 + b | |
| ⎩ | −0,3 = a−1 + b |
|
Rozwiąż po prostu ten układ.
Życzę dobrej nocy
7 wrz 01:09
marek: jak wyznaczyc teraz a i b?
7 wrz 01:09
marek: dzieki
7 wrz 01:09