Naszkicuj wykres funkcji f danej wzorom
anettx33: f(x)= −x
2 +4x−4 zróbcie mi to boo mam na jutro

ii nie wiem jak dalej bo mi delta wyszła
zero ii nie wiem jak co mam z tymz robić..?
6 wrz 23:29
6 wrz 23:30
anettx33: a jak mam to na wykresie zaznaczyć...?

i dziękuje bardzo a jak delta wychodzi zero a mam
obliczyc wsporzedne wierzchołka too jaki wzor..?
6 wrz 23:33
Basia:
taki sam jak dla każdej innej Δ
6 wrz 23:35
ICSP: −x2 + 4x − 4 = −(x2 −4x + 4) = −(x−2)2. Potrafisz z tego odczytać współrzędne wierzchołka?
Dodam ze jest to postać kanoniczna.
6 wrz 23:35
anettx33: noo właśnie nie bardzo nie wiem jak ..

..?
a i mam jeszcze coś takiego wyznacz wspołrzedne wierzcholka paraboli o podanym rownaniu
a) y= 2
2−5x+7
b) y=x
2−4x+8 ii wescie mi to obliczcie boo ja nie wiem jak com dalej mam liczyc boo mii we
wszystkich wychodzi ujemna ii nie wiem com dalej ..?

6 wrz 23:39
Basia:
podstaw do wzorów
przykład:
Δ= −20 a=1
| | −Δ | | −(−20) | | 20 | |
q = |
| = |
| = |
| =5 |
| | 4a | | 4*1 | | 4 | |
6 wrz 23:42
anettx33: a byś mi mogła jeden przyklad zrobić too juz bym sie na przykładzie tym u góry wzorowała

..?
6 wrz 23:43
Basia:
licz sama
y = x2−4x+8
a=1 b= −4 c=8
policz Δ; podaj wynik
6 wrz 23:45
anettx33: delta mi wyszła −16..
6 wrz 23:48
Basia:
oto przykłady
y = 2x
2 +3x+4
a=2 b=3 c=4
Δ= b
2−4ac
Δ=3
2 − 4*2*4 = 9−32 = −23
W(−
34;
238)
y = −x
2+6x−9
a= −1 b=6 c=−9
Δ = 6
2 − 4*(−1)*(−9) = 0
| | −Δ | | −0 | | 0 | |
q= |
| = |
| = |
| = 0 |
| | 4a | | −4 | | −4 | |
W(3,0)
6 wrz 23:50
Basia:
no i dobrze
| | −b | | −(−4) | | 4 | |
p = |
| = |
| = |
| = 2 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
| | −Δ | | −(−16) | | 16 | |
q = |
| = |
| = |
| = 4 |
| | 4a | | 4*1 | | 4 | |
W(2,4)
6 wrz 23:52
anettx33: dobra dzieki Ci abrzdo

jak zrobir to bedzie dobrze

aa do tegoo pierwszego zadania jak
obliczyłam z tym xo pod ten wzor too jak mam to na wykresie zaznaczyc ..?
6 wrz 23:53
anettx33: bardzo *
6 wrz 23:54
Basia:
y = −x2+4x−4 = −(x−2)2
W(2,0) czyli leży na osi OX i ramiona w dół
6 wrz 23:56
anettx33: dziękuje Ci bardzo
7 wrz 00:04