pomocy na ocene !!!
Arturo : wyznacz pierwszy wyraz i iloraz monotonicznego ciągu geometrycznego (an), w którym :
a) a3=1,a5=4
6 wrz 23:00
Basia:
znasz wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego ?
6 wrz 23:01
ICSP: a5 = a3 * q2
aby ciąg był monotoniczny q >0
6 wrz 23:01
Arturo : znam
an=an−1+an+1 dzielone na 2
6 wrz 23:05
Arturo :
6 wrz 23:09
Basia:
to co napisałeś dotyczy ciągu
arytmetycznego i nie o ten wzór chodzi, tylko o wzór na a
n
w ciągu geometrycznym
a
n = a
1*q
n
stąd:
a
3 = a
1*q
2
a
5 = a
1*q
4
podstaw i policz
ciąg ma być monotoniczny czyli q>0
potem z któregoś z tych równań wyznacz a
1
6 wrz 23:11
matek: 3√81
21 cze 00:32
Eta:
3√81=
3√33*3= 3
3√3
21 cze 13:54
34re :
26 lis 17:16