wykaz ze
michal: wykazać, że kwadrat liczby naturalnej jest postaci 3k lub 3k+1 dla k
należącej do całkowitych
6 wrz 22:46
Basia:
każda liczba całkowita jest liczbą postaci: 3m lub 3m+1 lub 3m+2 gdzie m∊C
to jej kwadrat to:
(3m)2 = 9m2 = 3*(3m2) = 3k gdzie k=3m2∊C
lub
(3m+1)2 = 9m2+6m+1 = 3(3m2+2m)+1 = 3k+1 gdzie k=3m2+2m∊C
lub
(3m+2)2 = 9m2+12m+4 = 9m2+12m+3+1 = 3(3m2+4m+1) + 1 = 3k+1 gdzie
k = 3m2+4m+1∊C
6 wrz 22:50
sushi_ gg6397228:
to juz dzisiaj bylo ze dwa razy, wystarczy poszukac w wyszukiwarce, anie dublowac tematy
6 wrz 22:52
michal: ale nie było odpowiedzi
7 wrz 00:14