aaa
Kamil: √x < 1 ⋁ x|5
6 wrz 22:00
Basia:
no i co ?
6 wrz 22:01
Kamil: znajdź taką liczbę całkowitą, która po podstawieniu w miejscu zmiennej x sprawi, że otrzymamy
zdanie prawdziwe
6 wrz 22:03
Kamil: umiesz to zrobić?
6 wrz 22:09
Basia:
taka liczba nie istnieje bo:
jedynymi dzielnikami całkowitymi liczby 5 są: −5, −1, 1, 5
√−5 i √−1 nie istnieją, a √1≥1 i √5 ≥1
6 wrz 22:12
Basia:
a przepraszam, tam jest ∨ czyli lub
x∊C
√x < 1 ⇔ x=0
x|5 ⇔ x = −5, −1, 1, 5
szukany zbiór rozwiązań: {−5, −1, 0, 1, 5}
6 wrz 22:27
Basia:
a przepraszam, tam jest ∨ czyli lub
x∊C
√x < 1 ⇔ x=0
x|5 ⇔ x = −5, −1, 1, 5
szukany zbiór rozwiązań: {−5, −1, 0, 1, 5}
6 wrz 22:28