pomoc
Arturo : Dla jakiej wartości x liczby 3x+1,x+1,x2−1 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego ?
Ale mam problem bo niewiem co mam zrobic z tym x2
6 wrz 21:55
Eta:
a,b,c −−−− tworzą ciąg arytm , to:
2b=a+c
zatem 2(x+1)= 3x+1+x2−1
wykonaj działania, redukcję i otrzymasz:
x2+x−2=0 , Δ=.... x1=.... v x2=...
6 wrz 21:59
Vizer: 2(x+1)=3x+1+x2−1
2x+2=x2+3x
x2+x−2=0
x2−x+2x−2=0
x(x−1)+2(x−1)=0
(x−1)(x+2)=0
x=1 v x=−2
6 wrz 22:00
Basia:
2(x+1) = 3x+1+x2−1
2x+2 − 3x −1 − x2+1=0
−x2 − x +2 = 0 /*(−1)
x2+x−2=0
Δ itd.
6 wrz 22:00