funkcja kwadratowa
zakłopotany: Niech f będzie funkcją, która każdej liczbie rzeczywistej m przyporządkowuje największą wartość
funkcji g(x)=|x2+m| w przedziale <−1;1>. Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f.
6 wrz 21:34
Basia:
y = x2+m opisuje parabolę; ramiona do góry; W(0,m) ⇒
wartością największą funkcji g(x) = |x2+m| w przedziale <−1;1> jest
albo f(−1), albo f(1), albo rzędna W (gdy m≥0), albo rzędna W' symetrycznego do W względem osi
OX (gdy m<0)
no to mamy porównać
g(−1) = g(1) = |1+m| i |m|
czyli rozwiązać nierówności:
|m+1| < |m|
|m+1| ≥ |m|
rozwiązuję |m+1| < |m|
m∊(−∞; −1) ⇒ |m+1| = −(m+1) = −m −1 i |m| = −m
−m−1 < −m
0 < 1
prawdziwe dla każdego m< −1
m∊<−1,0) ⇒ |m+1| = m+1 i |m|= −m
m+1 < −m
2m < −1
m < −12
prawdziwe dla m∊<−1, −12)
m∊<0,+∞) ⇒ |m+1|=m+1 i |m|=m
m+1<m
0<−1
sprzeczność
stąd wynika, że
|m+1| < |m| ⇔ m∊(−∞, −12)
|m+1|≥|m| ⇔ m∊<−12; +∞)
szukana funkcja ma postać:
|m| dla m∊(−∞, −12)
f(m) =
|m+1| dla m∊<−12; +∞)
6 wrz 21:58