znajdź taką liczbę całkowitą, która po podstawieniu w miejsce zmiennej x sprawi,
kate: √−x≤ 3 ∧ x2 − 81 = 0
6 wrz 21:23
Basia:
−x≥0
x≤0
x2−81=0 ⇔ (x−9)(x+9)=0 ⇔ x=9 ∨ x= −9
9 nie jest ≤ 0 i √−9 nie istnieje
−9≤0 i √−(−9) = √9 = 3≤3
no to która pasuje ?
6 wrz 21:26
kate: x3 − 6 > 0 ⋀ (x − 1)2 > 24
6 wrz 21:33
kate: ale nie rozumiem jak do tego doszłaś?
6 wrz 21:34
kate: oks już ogarnęłam
pomóż jeszcze w 2 następnych. bardzo proszę!
6 wrz 21:38
kate: x jest liczbą pierwszą lub x|7
6 wrz 21:39
kate: 3√x < 1 ⋁ x|5
6 wrz 21:41
sushi_ gg6397228:
jakie sa dzielniki liczby 7

jakie sa dzielniki liczby 5
6 wrz 22:23