Procent składany
Hanka: Piotr zamierza zaoszczędzić pieniądze na zaplanowany w sierpniu następnego roku urlop w
Tatrach. W tym celu we wrześniu odłożył 10zł i w każdym następnym miesiącu, od lipca
przyszłego roku włącznie, chce odłożyć o 8zł więcej niż w poprzednim miesiącu. Pobyt w górach
kosztować będzie 700zł, a rodzice obiecali dołożyć mu 50% zaoszczędzonej kwoty. Oblicz ile
pieniędzy zbierze Piotr.
6 wrz 21:16
Basia:
to nie jest żaden procent składany (gdzie tu oprocentowanie ?), to zwykły ciąg arytmetyczny
a1 = 10 r=8 n=11
oblicz a11 i S11
S11 to jest to co zbierze Piotr
dodaj do tego 50% czyli 12*S11 i będziesz wiedzieć ile Piotr będzie miał pieniędzy
6 wrz 21:22