rozłóż wielomian na czynniki
Alicja: Rozłóż wielomian na czynniki (skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia):
a) x4 −2x2 + 1
b) (x+3)2 + 2(x+3) + 1
c) (x+1)2 − 4
d) (x−3)2 − x2
e) (x2 −6)3 − 8
6 wrz 21:11
sylwunia911121: a) (x2−1)2
6 wrz 21:21
krystek: a)(a2)2 −2a2*1+1= ...
wzór( a+b)2=a2−2ab+b2 i b) tak samo.
c)i d) wzór Δ2−⊂2=(Δ +∊) (Δ −∊)
e) wzór Δ3 − ⊂3=
6 wrz 21:22
Alicja: sylwunia − wlasnie nie...tez tak zrobilam, ale to jest zle
6 wrz 21:23
sushi_ gg6397228:
podpunkt a) jest OK
6 wrz 21:24
sushi_ gg6397228:
tylko potem trzeba jeszcze nawias rozłożyc dalej
6 wrz 21:25
krystek: Alu a dalej stosujesz wzór podany w c) i d) a2−b2=(a+b)(a−b) i będziesz miała dobrze przykład
a)
6 wrz 21:28