Wyznacz zbiór tych punktów płaszczyzny
hubert05: Wyznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają układy nierówności.
|y−x| ≤ 1 i |y|>1
6 wrz 20:59
Basia:
1.
|y| > 1 ⇔ y∊(−∞; −1)∪(1;+∞)
2.
y−x≥0 ⇔ y≥x
wtedy
|y−x| = y−x
i masz
y−x≤1
y≤x+1
co daje w sumie x≤y≤x+1
3.
y−x≤0 ⇔ y≤x
wtedy
|y−x| = −(y−x) = −y+x
i masz
−y+x≤1
−y ≤ −x+1
y ≥ x−1
co daje
x−1≤y≤x
i teraz trzeba narysować zbiór spełniający warunki:
(1) i [ (2) lub (3) ]
(2) lub (3) daje x−1 ≤ y ≤ x+1
to pas między prostymi y=x−1 i y=x+1 (razem z tymi prostymi)
ale trzeba z niego wyrzucić pas wyznaczony prostymi y= −1 i y=1
6 wrz 23:25