Stopa oprocentowania
Hanka: Trzy banki podają różne informacje o stopie oprocentowania:
BANK A: U nas oprocentowanie roczne wynosi 14%
BANK B: U nas oprocentowanie wynosi 13%, ale odsetki dopisujemy co pół roku.
BANK C: U nas oprocentowanie wynosi 12%, ale odsetki dopisujemy co kwartał.
W którym z tych banków najkorzystniejsze jest umieszczenie rocznej lokaty w wysokości 10 000zł?
6 wrz 20:57
Basia:
K
0 = 10 000 n=1 (w każdym przypadku)
A. p=14 m=1
B. p=13 m=2
C. p=12 m=4
podstawiaj i licz
m to liczba kapitalizacji w roku (przy założeniu, że okresy kapitalizacji są równe)
6 wrz 23:39