Oblicz a1 i q w ciągu geometrycznym
samara 696: | | 51 | |
Oblicz a1 i q w ciągu geometrycznym a(n) wiedząc, że a4+a6 = |
| oraz a3+a5= |
| | 1024 | |
6 wrz 20:20
sushi_ gg6397228:
a4 +a6= q* (a3 +a5)
podstaw liczbe z drugiego rownania do pierwszego i masz q
6 wrz 20:42
ICSP: sushi gg6397228 przepraszam że krytykuję twoją wypowiedź ale coś mi tutaj nie pasuje.
według tego co napisałeś:
a4 + a6 = q * (a3 + a5) czyli inaczej a5 = q * a4 mógłbyś bardziej to rozpisać? Nigdy nie
spotkałem się z tego typu rozwiązaniem zadania.
Z góry dziękuję.
6 wrz 21:02
sushi_ gg6397228:
wyciagnalem po porstu jedno q przed nawias z wyrazenia a4 +a6
6 wrz 21:11
sushi_ gg6397228:
a4= a3*q
a6= a5*q
6 wrz 21:13
ICSP: już rozumiem

Dziękuję bardzo
6 wrz 21:17