wielomiany
karola: Sprawdź, które z liczb:−3,−2,−1,1,2,3 są pierwiastkami wielomianu W(x):
a) W(x)=x3−7x+6
b) W(x)=x4+3x3+8x2+18x=16
6 wrz 20:20
krystek: jeżeli liczba r jest pierwiastkiem to W(r)=0 Czyli podstawiaj i licz.
6 wrz 20:23
Marta: zamiast x wstawiaj liczbe....kazda po kolei ..
6 wrz 20:23
ICSP: albo rozłóż wielomian
6 wrz 20:31
karola: zamiast x wstawiłam te liczby, a skąd mam wiedziec, która z nich jest pierwiastkiem wielomianu?
6 wrz 20:37
krystek: WARTOŚĆ WIELOMIANU MUSI WYNOŚIĆ ZERO − WTEDY LICZBA <KTÓRĄ WSTAWIŁĄŚ JEST PIERWIASTKIEM>
6 wrz 20:40
ICSP: Krystku wyszedłeś za stronę
6 wrz 20:41
krystek: A podpowiedź ICSP jest jeszcze lepsz ,ponieważ masz po rozłożeniu na czynniki liczby ,które
są pierwiastkami!
6 wrz 20:42
krystek: Tak ,tak.
6 wrz 20:43
karola: Dziękuję
6 wrz 20:46
ICSP: jednak wątpię aby rozłożenie tego drugiego wielomianu było przyjemne dla kogoś kto nie jest
wprawiony w obliczeniach. Po meczu go rozłożę aby nie zapominać podstawowych metod
6 wrz 20:56
Gustlik: Schematem Hornera:
ad a)
1 0 −7 6
1 1 1 −6 0
(x−1)(x
2+x−6)=0
x=1 lub Δ=1−4*1*(−6)=1+24=25
√Δ=5
Odp: x=−3, x=1, x=2
ad b)
1 3 8 18 16
1 1 4 12 30 46
−1 1 2 6 12 4
2 1 5 18 54 124
−2 1 1 6 6 4
3 1 6 26 96 304
−3 1 0 8 −6 34
Odp. Żadnia z nich.
7 wrz 01:15