macierze
domel: Witam.
Piszę, ponieważ mam parę pytań odnośnie obliczania niewiadomej X w macierzy (zakładam, że to
macierze 3x3)
AXB = CD ⇔ X= A(−1)CDB(−1)
Czy obliczam wyznacznik macierzy A i B? Czy jest to potrzebne w tym konkretnym zadaniu? Czy
trzeba go postawia pod 1/det(A)
gdy:
AX=B ⇔ X =A(−1)B
Wtedy wyliczam wyznacznik.
Dziękuje z góry za odpowiedź.
Proszę zarówno o jak najszybszą odpowiedź bo jest to pilna sprawa.
Pozdrawiam.
6 wrz 20:04
Basia:
wyznacznik musisz policzyć żeby wiedzieć czy istnieje macierz odwrotna, bo przecież szukając
| | 1 | | 1 | |
A−1 musisz użyć |
| , a szukając B−1 musisz użyć |
| |
| | detA | | detB | |
6 wrz 23:29