Sprawdź czy prawdziwa jest nierówność
kiri: 3√−816 : 3√−517 = 116
6 wrz 19:48
sushi_ gg6397228:
zamien ulamki na niewlasciwe
6 wrz 19:49
sushi_ gg6397228:
3√a : 3√b= 3√ab
6 wrz 19:54
kiri: co mi to da?
6 wrz 19:54
sushi_ gg6397228:
policzysz ile wyjdzie z lewej strony
6 wrz 19:55
sushi_ gg6397228:
aby podzielic dwie liczby, nie moze byc calosci i ulamka,
| | a | |
wiec liczby musza byc w postaci |
| , gdzie a>b ( w Twoim zadaniu) |
| | b | |
6 wrz 19:57
kiri: ok już policzyłem − miałem błąd rachunkowy, Dzięki
6 wrz 20:00
kiri: po prostu nie mogłem skrócić z powodu tego błędu rachunkowego
6 wrz 20:01
sushi_ gg6397228:
wychodzi ze lewa strona == prawa strona
6 wrz 20:02
kiri: mnie wyszła L < P − czyli nierówność nieprawdziwa

Jak to policzyłeś że są równe
6 wrz 20:04
sushi_ gg6397228:
bo to bani skrociles liczby
zapisz je w postaci ulamka niewlasciwego−−> kazda osobno
6 wrz 20:08
kiri: no zrobiłem
6 wrz 20:09
sushi_ gg6397228:
to mi je tutaj zapisz, sprawdze czy dobrze to zrobiles
6 wrz 20:10
kiri: 3√ 496 : 367 = 76
6 wrz 20:13
6 wrz 20:14
sushi_ gg6397228:
czyli lewa strona= prawa strona
6 wrz 20:14
kiri: dzięki
6 wrz 20:17