matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykonaj działania; podaj koniecznie założenia
Michał:
http://img840.imageshack.us/img840/1898/zdjcie1868.jpg
podpunkt c) i e) Bardzo prosiłbym o rozwiązanie tych podpunktów
6 wrz 19:47
sushi_ gg6397228:
w mianowniku masz wzory skroconego mnozenia
6 wrz 19:50
Sławek:
x + 5
1
x + 5
1
+
=
+
=
9x
2
− 6x + 1
3x − 1
(3x−1)
2
3x − 1
x + 5
3x − 1
4x + 4
=
+
=
(3x−1)
2
(3x−1)
2
(3x−1)
2
1
zał. 3x−1≠0 ⇔ x ≠
3
6 wrz 20:19
Michał:
dzieki wielkie dla slawka i sushi
g
g6397228
6 wrz 21:46