błagam .!
KASIA: Pomożecie ?
Mam to na jutro a nie wiem jak to wyliczyć.. błagam o podpowiedź .
1/ Zbiorniki naziemne na gaz płynny mają kształt zbliżony do walca. Produkowane są w w trzech
rozmiarach :
− o pojemności 2700l i długości 2,5m
− o pojemności 4850l i długości 4,3m
− o pojemności 6700l i długości 5,8m
Oblicz średnicę zbiornika w każdym rozmiarze.
O ile procent długość promienia największego zbiornika jest większa od długości pomnienia
najmniejszego zbiornika?
Dziękuje z góry!
6 wrz 19:17
sushi_ gg6397228:
w zadaniu masz podana objetosc oraz dlugosc 1l= 1dm3 1000l= 1m3
6 wrz 19:23
ziomek: Musisz z wzoru na objętość walca policzyć promień V=2*pi*r2*H czyli nasze r. za V wstawiasz
2700l a za H każda długość
6 wrz 19:23
Basia:
zamień litry na dm3, potem na m3 ( 1l = 1dm3, 1m3 = 1000 dm3, 1 dm3 = 0,001 m3)
podstaw do wzoru na objętość walca (pojemność to objętość, długość zbiornika to wysokość)
wylicz r czyli promień i średnicę czyli d=2r
6 wrz 19:25
KASIA: ok.
zaraz wyliczę i napisze co mi wyszło. ; )
6 wrz 19:29
KASIA: czyli tak ..
o pojemności 2700l i długości 2,5m to będzie:
2700 = πR
2*2,5 / :2,5
1080 = πR
2 / :π
haaaaaaa i teraz czy ja mam podstawiać pod π 3.14 ?
6 wrz 19:35
Sławek:
d =2r
1 litr = 1 dm
3 = 0,001m
3
| | 2,7 | |
2700 l = 2700 * 0,001m3 =2,7 m3 ⇒r = √ |
| = 0,59 |
| | 2,5*3,14 | |
d=2*r =2*0,59 = 1,18
4850 l =4,85 m
3
6700 l = 6,7 m
3
6 wrz 19:35
Sławek:
0,59 m
1,18 m
6 wrz 19:36
sushi_ gg6397228:
aby wykonac dzialania, musisz operowac na tych samych jednostkach, nie mozesz miec w jednej
linijce decymetrow i metrow
6 wrz 19:47
KASIA: ok. już mi wszystko wyszło ; )
dzięki.
6 wrz 19:51
KASIA: a pomożecie mi jeszcze w tym ? ; /
Pole powierzchni całkowitej walca wynosi 90πdm2, a promień jego podstawy jest o 6 cm krótszy
od wysokości walca. Oblicz promień podstawy i wysokość walca.
6 wrz 19:53
sushi_ gg6397228:
zapisz zaleznosc miedzy promieniem a wysokoscia
6 wrz 19:55
KASIA: wydaje mi się że to będzie ...
R = 6−H
6 wrz 20:12
krystek: Kasiu,pomysl

romień jest o 6 krótszy od wysokości
gdyby były równe to r=H a jak jest krótsz o 6 to ....?Przepraszam za tą wstawkę ,która sama
wyskakuje.
6 wrz 20:18
KASIA: R = H − 6
6 wrz 20:20
krystek: ok I teraz napisz odpowiednie wzory zgodnie z treścią zadania.
6 wrz 20:35
sushi_ gg6397228:
lepiej zrobic R+6= H
wzor na pole powierzchni calkowitej podaj
6 wrz 20:35
krystek: Pc=Pp + Pb
6 wrz 20:37
KASIA: ok czyli teraz będzie tak:
Pc = 2πR2 + 2πRH = 2πR2 + 2πR(R+6) = 2πR2 + 2πR2 + 6R
90π = 4πR2+6R
I CO TERAZ ? ; /
6 wrz 21:02
krystek: Zgubiłas 2π winno być 2πR*6=12πR
Podziel o0bustronnie przez 2π i wyliczsz R
6 wrz 21:07
KASIA: wtedy wychodzi tak ..
90π=4πR2+12πR / :2π
45 = 2R2 + 12R
0 = 2R2 + 12R − 45
teraz z delty ?
6 wrz 21:12
krystek: tak!
6 wrz 21:14
KASIA: ok to wyszło mi że Δ=−216
no i nie ma wtedy...
6 wrz 21:16
sushi_ gg6397228:
delta wychodzi dodatnia
6 wrz 21:19
KASIA: no sorry pomyliłam się..
wyszło 504 czyli √Δ = 6√14
no i teraz miejsca zerowe ? po co ?
6 wrz 21:22
KASIA: no i wyliczyłam te m.z i wyszło:
i co teraz ?
6 wrz 21:27
sushi_ gg6397228:
poszukujesz przeciez R
6 wrz 21:27
KASIA: no i co teraz ?
jak to nawet tyle nie wychodzi co tutaj ; /
6 wrz 21:30
sushi_ gg6397228:
90= 2R2 + 12 R −−> do bani skrocilas to; jeszcze raz
6 wrz 21:30
sushi_ gg6397228:
90= 4R2 + 12 R
6 wrz 21:30
krystek: kasiu miałaś dobrze o 21:12 tylko źle Δ policzyłaś .Wychodzi 324
6 wrz 21:33
KASIA: kurczę no tak ..
czyli teraz dobrze wychodzi ...
ale ja mam podstawiać pod x1 i x2 ? czy tylko pod jedno mogę ?
6 wrz 21:34
sushi_ gg6397228:
wychodzi R1 i R2, a nie x1 i x2
jak nie nauczysz sie dobrze mnozyc i dzielic to bedzie dupa zimna
6 wrz 21:35
KASIA: ok.
| | −3(1+√11) | |
wyszło mi R1 = |
| |
| | 2 | |
teraz podstawiam byle jaki do tego R + 6 =H , żeby H wyliczyć ?
6 wrz 21:38
krystek: Kasiu ale w tym poście o21:12 podzieliłaś przez 2π i winno być 6R a nie12 R iΔ 400
6 wrz 21:38
krystek: Kasiu R musi być dodatnie bo to wysokość .Spokojnie przelicz jeszcze raz pomylić sie każdy może
.Spokojnie bez emocji!
6 wrz 21:41
KASIA: no i wyszło ; )
dzięki za pomoc i cierpliwość : )
6 wrz 21:48
krystek: To super .odrzuciłaś R <0.? Nauczyciel winien być zawsze cierpliwy. Tylko część uczniów jest
biegła ,a geniuszami jes znikoma ilość −patrz VAX.
6 wrz 21:52
KASIA: hehe no .

Mam jeszcze jedno, ostatnie pytanko.Czy to zadanie zrobiłam dobrze ?
http://imageshack.us/photo/my-images/716/obrazrd.jpg/
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 15 cm i tworzy z bokiem tego przekroju kat o
mierze 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej walca.
6 wrz 22:03
krystek: Rysunek fatalny , na rysunku kąt 60 st jest mniejszy od 30.Funkcje ułożone poprawne. Obliczeń
dalszych nie sprawdzałam.
6 wrz 22:09
KASIA: ok, dzięki .
to tylko na brudno
6 wrz 22:13
krystek: | | 225π | |
ok.Możesz przed nawias wyłączyć |
| |
| | 4 | |
6 wrz 22:15