Proszę o podpowiedź
Julia : dane: prosta k: 2x−3y+5=0 i prosta m: 2x−3y−1=0 mam napisać równanie okręgu stycznego do
prostych k i m
jak mam postępować?
6 wrz 18:57
ICSP: do obydwu prostych?
6 wrz 18:58
Julia : tak
6 wrz 18:58
ICSP: a mogę się tak spytać po co chcesz szukać takich okręgów?
6 wrz 18:59
ICSP: bo takich okręgów będzie nieskończenie wiele.
6 wrz 19:00
Julia : wiem, ale mam takie zadanie − mam podać przykładowy wzór (wystarczy jeden)
6 wrz 19:02
ICSP: no to :
1. Przekształcasz dowolną z tych prostych do postaci kanonicznej
2. Wyznaczasz dowolny punkt na którejś z tych prostych
3. Wyznaczasz prostą prostopadłą przechodzącą przez ten punkt
4, Obliczasz punkt przecięcia prostej prostopadłej z drugą prostą
5. Otrzymałaś dwa punkty. Odległość między nimi jest średnicą okręgu. Na środku średnicy leży
środek okręgu
Potrzebne wzory to:
1. Wzór na prostą prostopadłą − funkcja liniowa
2. Długość odcinka i środek odcinka − geometria analityczna
6 wrz 19:06
Julia : wyszły mi takie punkty
(12,2) i (−2,2) mogą być? czy źle coś obliczyłam?
6 wrz 19:12
ICSP: który należy do której?
6 wrz 19:15
Julia : dobrze, bo nie wiem czy mogę dalej rozwiązywać?
6 wrz 19:15
Julia : (12,2) − pr.k (−2,2) − pr.m
6 wrz 19:16
ICSP: drugi punkt nie należy do prostej m
6 wrz 19:20
Julia : coś pomieszałam
6 wrz 19:21
Julia : Drugi punkt to (2,54)? teraz dobrze?
6 wrz 19:24
Julia : nadal źle? chyba popełniam gdzieś błąd
6 wrz 19:27
ICSP: prosta m
2x − 3y − 1 = 0
| | 15 | |
4 − |
| − 1 = 0 ⇔ 4 − 3,75 − 1 = 0 ⇔ −0,75 = 0 nadal źle |
| | 4 | |
6 wrz 19:30
Julia : pomożesz? proszę
6 wrz 19:30
Julia : nie rozumiem
6 wrz 19:31
ICSP: dobra idziemy po kolei.
1. Przekształć proste do postaci kierunkowych. Napisz same wyniki.
6 wrz 19:33
Julia : czyli dobrze
6 wrz 19:33
6 wrz 19:34
ICSP: dobrze. Wyznacz dowolny punkt na prostej k. oraz współczynnik a prostej prostopadłej do prostej
k.
6 wrz 19:35
Julia : P=(12,2) a=−12
6 wrz 19:37
ICSP: | | 1 | |
napisz równanie prostej o współczynnika a = −0,5 przechodzącej przez punkt P( |
| ;2) |
| | 2 | |
6 wrz 19:39
Julia : y=−12x+94
6 wrz 19:41
ICSP: ale dałem się wrobić
teraz rozwiązujemy
| | 1 | |
czyli musimy napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt P( |
| ;2) o współczynniku |
| | 2 | |
a=−1,5
6 wrz 19:47
Julia : skąd Ci takie współczynniki wyszły?
6 wrz 19:53
Julia : już wiem
6 wrz 19:54
6 wrz 19:55
ICSP: dobrze. Teraz rozwiązujesz układ równaj tej prostej i prostej m aby obliczyć współrzędne
drugiego punktu.
6 wrz 19:56
Julia : i wyszło mi (0,5, 2)
6 wrz 20:00
ICSP: niemożliwe.
6 wrz 20:18
6 wrz 20:19
Julia : nie tą prostą wzięłam pod uwagę
6 wrz 20:35
ICSP: wiem

Licz to.
Podpowiem ze nie będą to ładne liczby.
6 wrz 20:36
Julia : | | 9 | | 13 | |
( |
| , |
| ) takie liczby? |
| | 12 | | 8 | |
6 wrz 20:48
6 wrz 20:51
ICSP:
Na oko widać że nie jest to sobie równe.
Podpowiem jednak że byłaś blisko z drugą liczbą. Wystarczy ją odwrócić.
6 wrz 20:52
Julia : | | 37 | |
a pierwsza liczba to |
| ? |
| | 26 | |
6 wrz 20:58
ICSP: no wreszcie.
| | 37 | | 8 | |
P( |
| ; |
| ) widziałem gorsze liczby. |
| | 26 | | 13 | |
Teraz liczysz długość docinka o koncach:
6 wrz 20:59
6 wrz 21:03
Julia : znowu źle?
6 wrz 21:06
ICSP: a mi jakieś kompletne głupoty...
6 wrz 21:06
Julia : czyli na początku jest błąd?
6 wrz 21:09
ICSP: | | 6√13 | |
wynik to |
| . Trochę na około poszliśmy ale jakoś się to przeżyje |
| | 13 | |
6 wrz 21:11
ICSP: Nigdzie nie ma błędu
6 wrz 21:11
Julia : i co teraz?
6 wrz 21:14
ICSP: | | 6√13 | | 3√13 | |
średnica to |
| czyli promień to |
| . |
| | 13 | | 13 | |
Teraz zostało obliczenie ze wzoru na środek odcinka współrzędnych środka okręgu.
6 wrz 21:16
Julia : | | −9 | | 6 | |
wyszło mi coś takiego ( |
| , |
| ) dobrze? |
| | 13 | | 13 | |
6 wrz 21:19
ICSP:
6 wrz 21:22
Julia : 
nie mogę znaleźć błędu znowu
6 wrz 21:23
ICSP: to szukaj
6 wrz 21:26
6 wrz 21:27
6 wrz 21:27
ICSP: w dobrej kolejności piszesz?
6 wrz 21:28
Julia : na odwrót czyli już dobrze?
6 wrz 21:29
ICSP: x mylisz z y
6 wrz 21:30
6 wrz 21:31
ICSP: tak.
6 wrz 21:32
Julia : dziękuję

za cierpliwość do mnie
6 wrz 21:33
ICSP: chociaż starasz się sama liczyć a nie czekasz na odpowiedź.
6 wrz 21:35
Julia : 
bo chcę to zadanie rozumieć

wiem, że w obliczeniach robię błędy ale w końcu mi wychodzi
6 wrz 21:38