Mam takie pytanie jak zrobić te zadanie. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje
ola :): suma siedmiu kolejnych liczb naturalnych parzystych jest równa 700. Zapisz te liczby i porównaj
średnią aretmetyczną z medianą tego zestawu liczb
6 wrz 18:33
Tad: ...
6 wrz 18:34
Tad: wcięło
6 wrz 18:34
Tad: x+x+2+x+4+x+6+x+8+x+10+x+12=700
7x+42=700
x=94 94 96 98 100 102 104 106 ... dalej baw się średnią i medianą
6 wrz 18:37
ICSP: ja ja pokarzę inny sposób:
a
1 = x
r = 2
a
7 = x + 12
Wzór na sumę ciągu arytmetycznego znasz.
| | a1 + a7 | |
Sn = |
| * 7 = 7x + 42 |
| | 2 | |
7x + 42= 700 ⇔ x = 94.
Mediana w ciągu arytmetycznym o r ≠ 1 nie istnieje
średnia arytmetyczna jest liczona w następująco sposób:
| | 94 + 106 | |
Dla twojego przykładu : |
| = 100 |
| | 2 | |
6 wrz 18:49
Tad:
... no i nie pokazał ... jeno nas pokarał ...

a mediana istnieje ...
6 wrz 18:52
Trivial: Please, ICSP... pokarzesz? :< Nie karaj tak!
6 wrz 18:53
ICSP: OPERA

wracam na firefoxa
6 wrz 18:54
ICSP: albo na chrome'a
6 wrz 18:54
ola :): wielkie dzięki
6 wrz 19:16