Liczby wymierne i niewymierne
Monika: 1. Każdą z podanych liczb zaokrągli do setek, do jedności oraz do części setnych.
q=2551,199
r= 999,3 Podpowiedzi do
podstawienia:
s=1,(3)
√2=1,4142
v=2513,5+
√2 √3=1,7320
w=0,78+100
√3
2. Nie używając kalkulatora, podaj zaokrąglenie do części tysięcznych liczby:
a) 100
√7 d)
√13+0,004
b) 0,1
√11 e)
√17−o,o123
| | 3 | |
c) |
| f) 10√19−0,00168 |
| | 1000 | |
3 jest pod pierwiastkiem
w przykładzie c
Podpowiedzi do podstawienia:
√5=2,2360
√7=2,6457
√11= 3,3166
√13=3,6055
√17= 4,1231
√19=4,3588
6 wrz 18:07
sushi_ gg6397228:
i w czym masz problem w tych zadaniach
6 wrz 19:37
Monika: poprostu ich nie rozumiem
6 wrz 20:06
sushi_ gg6397228:
ale czego dokladnie
6 wrz 20:08
sushi_ gg6397228:
z zyciem, albo chcesz sie nauczyc albo nie
6 wrz 20:13
krystek: Moniko ,jeżeli masz zaokrąglić do setek to w rzędzie jedności i dziesiątek musisz mieć zera.
Np 1245→1200
1255→1300
do jedności
1245→1250
6 wrz 20:13