Rozwiąż równanie (poziom rozszerzony, klasa 2)
Michalina: | x2 − x − 3 | + x + 1 = 0
Mógłbyś mi ktoś to wytłumaczyć?
6 wrz 17:43
sushi_ gg6397228:
najlepiej narysowac wykresy
y=|x2−x−3|
y= −x−1 i zobaczyc gdzie sie przetna
6 wrz 19:40
Basia:
rysunek nie jest ani dowodem, ani rozwiązaniem zadania; jest tylko i tylko pomocą
6 wrz 19:42
ICSP: albo algebraicznie:
Najpierw rozwiązuje równanie: x
2 − x − 3 ≥0
Δ = 1 + 12 =
√13
| | 1 − √13 | | 1 + √13 | |
x2 − x − 3 ≥ 0 ⇔ x ∊ ( − ∞; |
| > suma < |
| ; +∞) |
| | 2 | | 2 | |
analogicznie:
| | 1 − √13 | | 1 + √13 | |
x2 − x − 3 < 0 ⇔ x ∊ ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
i teraz zaczynamy odpowiednio rozpatrywać wartość bezwzględną.
| | 1 − √13 | | 1 + √13 | |
x ∊ ( − ∞; |
| > suma < |
| ; +∞) − opuszczamy bez zmiany znaku i |
| | 2 | | 2 | |
rozwiazujemy
| | 1 − √13 | | 1 + √13 | |
x ∊ ( |
| ; |
| ) − opuszczamy ze zmianą znaku i rozwiązujemy. |
| | 2 | | 2 | |
6 wrz 19:44