wykresy funkcji kwadratowej
mmm33: Pomocy

narysuj wykres funkcji kwadratowej:
1. f(x)= −x
2+4x
2. f(x)= |2x
2−4x|−1
6 wrz 17:41
Tad: ... a w czym tu masz problem?
6 wrz 17:43
mmm33: No bo chodzi o to że nie wiem co zrobic z tym minusem w pierwszym przykładzie bo sprowadziłam
do postaci kanonicznej i wyszło mi −(x−2)2+4
6 wrz 21:16
Basia:
−(x−2)2+4 = −1*(x−2)2+4
a= −1 ⇒ ramiona paraboli są skierowane..................... (zastanów się)
6 wrz 21:18
mmm33: No właśnie ale jak jest ten minus to chyba trzeba coś odbic
6 wrz 21:21
Basia:
nic nie trzeba odbijać; parabola ramionami w dół; wierzchołek W(2,4); miejsca zerowe x1=0,
x2=4
6 wrz 21:34
mmm33: no wierzchołek mi taki też wyszedł ale dlaczego ramiona w dół są skierowane?
6 wrz 21:40
krystek: Basia Tobie wyjaśnia ! y=ax2+bx+c a<0 ramiona w dól a w Twoim przykładzie a=−1.
6 wrz 21:46