matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Daniel:
Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) jest określona wzorem Sn= n
2
− n − 6 . Wyznacz wyraz dziesiąty tego ciągu.
6 wrz 17:26
Święty:
S
10
=S
9
+a
10
a
10
=S
10
−S
9
....
6 wrz 17:38