Proszę o pomoc
Julia : dane: prosta k: 2x−3y+5=0 i prosta m: 2x−3y−1=0
Napisz równanie okręgu stycznego do pr. m, którego środek należy do pr.k
6 wrz 17:16
Tad:
proste te są jak widzisz równoległe.
Odległość między nimi będzie wiec miarą promienia.
Środek okręgu to dowolny punkt leżący na prostej k.
6 wrz 17:34
Julia : jak obliczyć promień mając takie dane?
6 wrz 17:57
Tad: poszukaj wzoru na odległość między prostymi równoległymi
6 wrz 17:58
Julia : chyba nie znam takiego wzoru
6 wrz 18:00
Tad: to pewnie znasz wzór na odległość punktu od danej prostej ...
Na jednej obierz punkt ... i policz jego odległość od drugiej prostej ...
6 wrz 18:05
Julia : znalazłam ten wzór i promień wyszedł mi r=−65 dobrze policzyłam ? i co dalej?
6 wrz 18:09
Julia : chyba źle policzyłam, bo promień wyszedł ujemny
6 wrz 18:18
Julia : r=65?
6 wrz 18:18
Julia : proszę o pomoc
6 wrz 18:19
Julia : r=613
6 wrz 18:19
Tad: Środkiem okręgu jest dowolny punkt prostej k
Mając współrzędne środka i promień ....
6 wrz 18:24
Julia : już rozumiem
6 wrz 18:27
Julia : dziękuję za pomoc i wyrozumiałość
6 wrz 18:31
Julia : mam jeszcze jedno pytanko: mam jeszcze napisać równanie okręgu stycznego do prostych k i m
to jak mam postępować?
6 wrz 18:35
Julia : proszę o podpowiedź
6 wrz 18:53
Tad:
najlepiej sobie to narysuj
Promień będzie dwa razy mniejszy ... a srodek okręgu ... ma połowie odcinka prostopadłego do
prostych
6 wrz 19:00