rozkład wielomianu na czynniki
malinowa: witam!
macie jakieś szybkie metody na 'rozbijanie wyrażeń'? mam otrzymać z wyrażeniia x
2+x−x
3−1 coś
takiego: −(x−1)
2*(x+1),ale za bardzo nie wiem jak to zrobić. jak wyciągam przed nawias to mi
zawsze x zostaje,a licząc za pomocą "metody prób" wychodzi mi −(x
2+1).
z góry dzięki
6 wrz 17:11
sushi_ gg6397228:
to jest metoda grupowania−−> najpierw uloz od najwiekszej do najmniejszej potegi wyrazenia , a
potem pogrupuj 1z2, 3z4
6 wrz 19:43
malinowa: −x3+x2+x−1 liczę: −x2(x−1)+(x−1) ii teraz za bardzo nie wiem,czy mam zrobić taki myk,że
(x2−1)(x−1)=−(x−1)2(x+1) czy o to biega?
6 wrz 19:51
sushi_ gg6397228:
a*b + b*c= b(a+c) teraz zostosuj ten myk u siebie
6 wrz 19:52
sushi_ gg6397228:
do tego
−x2 * (x−1) + 1 * (x−1)
6 wrz 19:53
malinowa: −x3+x2+x−1 liczę: −x2(x−1)+(x−1) i teraz właśnie nie wiem, czy mam pominąć (x−1),bo się
powtarza? coś mi świta tylko nie wiem,czy dobrze.. no i wtedy niby by było : (x−1)*
−(x2−1)=−(x−1)2*(x+1) tylko nie wiem, czy dobrze rozumuje
6 wrz 19:54
malinowa: −x3+x2+x−1 liczę: −x2(x−1)+(x−1) i teraz właśnie nie wiem, czy mam pominąć (x−1),bo się
powtarza? coś mi świta tylko nie wiem,czy dobrze.. no i wtedy niby by było : (x−1)*
−(x2−1)=−(x−1)2*(x+1) tylko nie wiem, czy dobrze rozumuje
6 wrz 19:54
malinowa: oo dzięki, właśnie o to mi chodziło! przepraszam,że kilka razy to samo napisałam,ale zawiesiłam
przeglądarkę przy okazji

dzięki
6 wrz 19:57
sushi_ gg6397228:
(x−1) * (−x2+1) = − (x−1) * (x2−1) =− (x−1)* (x−1)(x+1)=...
6 wrz 19:58