KOMBINOWANIE :(
MARCIN: w turnieju szachowym rozegrano 66 parti ile było graczy jezeli kazdy z kazdym zagrał jeden raz
6 wrz 17:03
Trivial:
Wybieramy parę graczy do partii. Nie wiemy ile jest zawodników. Oznaczamy ich ilość przez n.
| | | |
Wybieramy dwóch zawodników z n. Jest dokładnie | możliwości takiego wyboru. Dokładnie |
| | |
tyle partii rozegrano a więc:
Obliczyć n.
6 wrz 17:14
MARCIN: Dzieki za chec pomocy ale i tak dalej nierozumiem
6 wrz 17:17
Trivial: Czego nie rozumiesz?
6 wrz 17:23
MARCIN: jak by to powiedziec,jaki jest na to wzor i jak do tego podejsc krok po kroku wiem ze pewnie to
głupie ale niemoge nic znalesc a chce w koncu zrozumieć ta matematyke..
6 wrz 17:24
Trivial: | | | |
Wzór na takie zadania? Czy wzór na | ?  |
| | |
6 wrz 17:35
MARCIN: jeżeli mogłbyś tak w skrócie wytłumaczyc to i to?
6 wrz 17:36
Trivial:
| | | | n! | |
Wzór na | = |
| . Wyprowadzenie tego wzoru jest dosyć skomplikowane, więc w |
| | | k!(n−k)! | |
tym wypadku lepiej po prostu znać go na pamięć. Opisuje on liczbę wyboru
k−elementowych
podzbiorów ze zbioru
n elementów.
Jaśniej, jako że zbiór {a, b} to to samo, co zbiór {b, a} to kolejność wyboru elementów nie ma
znaczenia. Przykładowo chcemy wybrać pięcioosobową delegację z grupy 20 osób. Kolejność osób w
| | | |
delegacji nie ma znaczenia − liczy się zbiór wybranych osób. Jest | możliwości |
| | |
wyboru takiej delegacji.
Wzór na takie zadania raczej nie istnieje. Wymagają one myślenia. Na początku należy
odpowiedzieć sobie na dwa pytania:
1. Kolejność istotna? (czy rozróżniamy partię gracza 1 z 2 i partię gracza 2 z 1?) − NIE.
2. Elementy mogą się powtarzać? (ta sama osoba nie może grać z tą samą osobą) − NIE.
Pomogą one przynajmniej wybrać odpowiedni wzór.
Jeżeli dalej nie rozumiesz czegoś to pytaj.
6 wrz 17:47
MARCIN: a w tym moim zadaniu na miejscu K co to jest to 2?
6 wrz 17:50
Trivial: Tak.
6 wrz 17:50
Trivial:
Wybieramy dwóch graczy ze zbioru wszystkich graczy. Nie wiemy jeszcze ile jest wszystkich
graczy, więc oznaczamy n − ilość graczy.
Rozegrano 66 partii, przy czym każdy zagrał z każdym, a więc:
Rozpisujemy n!↘
| | n! | | (n−2)!*(n−1)n | | n(n−1) | |
= |
| = |
| = |
| = 66.  |
| | 2!(n−2)! | | 2*(n−2)! | | 2 | |
6 wrz 17:54
MARCIN: ale co to własnie jest to 2?
6 wrz 17:54
Trivial:
Wybieramy parę graczy, którzy rozegrają partię. Para, czyli 2.
6 wrz 17:55
MARCIN: dobra szkoda może twojego czasu,ale nieumiem wogule tego zostosować do tego zadania tak do
konca
6 wrz 17:59
MARCIN: w ogóle*
6 wrz 17:59
Trivial:

Można też narysować całą sytuację, ale to wymaga więcej czasu.
Tabelka:
x − gracze nie grają sami ze sobą.
Wszystkich pól w kwadracie jest n
2. Pól na przekątnej jest n.
n
2−n
Partia np. (2,3) to to samo co partia (3,2). Każda partia była liczona dwa razy, a więc
ostatecznie mamy:
6 wrz 18:04
Trivial: To naprawdę nie jest takie trudne, wystarczy poćwiczyć.
6 wrz 18:06
MARCIN: ok ale kiedy wyjdzie wynik
6 wrz 18:33
Trivial:
Trzeba rozwiązać równanie:
czyli:
n
2 − n = 132
n
2 − n − 132 = 0
Δ = ...
n
1, n
2 = ...
Potem odrzucamy rozwiązanie, gdy n nie jest liczbą naturalną i mamy wynik.
6 wrz 18:38