funkcja wykladnicza, pomocy.
emila: wyznacz dla jakich wartosci parametru m równanie I 3x − 2 I = m ma 2 rozwiązania.
6 wrz 17:02
emila: pomozcie.
6 wrz 17:53
Tad: przepisz porządnie to zadanie
6 wrz 17:57
emila: dobrze przepisałam te kreski to wartosc bezwzgledna z tej liczby
6 wrz 17:59
emila: prosze o rozwiazanie bo nie dam rady.
6 wrz 18:10
Trivial: Dobrze jest przepisane, tylko sporo pisania.
6 wrz 18:11
Trivial:
Najłatwiej to po prostu rozwiązać graficznie. Narysować wykres |3x−2| i sprawdzić jaka prosta
y=m przecina wykres w dwóch punktach.
6 wrz 18:13
emila: a jak bedzie wygladal wykres I3x−2I ? wiem ze trzeba bo obnizyc o 2 miejsca w dol ale co z
wartoscia bezwzgledna?
6 wrz 18:17
Trivial:
3x przesuwamy o 2 w dół. Potem patrzymy która część wykresu leży pod osią Ox. Odbijamy ją
symetrycznie nad oś Ox. Powstały wykres jest wykresem |3x−2|.
6 wrz 18:20
emila: ok. powoli ale moze mi sie uda z twoja pomoca

narysowalam wykres i odbiłam rozumiem ze
jest to ten wykres nad osią ox tylko jak znalezc teraz te 2 rozwiazania?
6 wrz 18:27
Trivial: Tam gdzie prosta y=m (prosta pozioma) przetnie dwa punkty.
6 wrz 18:32
emila: mógłbyś narysować i sprawdzić bo wydaje mi się ze to bedzie 1 ?
6 wrz 18:38
Trivial:
m∊(0, 2).
6 wrz 18:41
Trivial:
m to nie jest jeden wynik, tylko zbiór wyników, takich że prosta y=m przetnie wykres |3
x−2|.
6 wrz 18:41
Trivial: dwa razy *
6 wrz 18:42
emila: aa rozumiem ale dlaczego 2 a nie 1? przeciez wykres nie przecina 2 bo przy 2 jest asymptota?
6 wrz 18:44
Trivial: No dobrze, ale mam niedomknięty zbiór.
6 wrz 18:47
emila: aha. wielkie dzięki
6 wrz 18:48