Czy to jest dobrze rozwiązane?
livebotton: wzory skróconego mnożenia i działanie na wielomianach
wykonaj działanie:
(2x−1)2 − (x−2)2 = 2x2−4x−1−(x2−4x−4)=2x2−4x−1−x2+4x+4=x2−3
czy to jest dobrze rozwiązane ;>?
6 wrz 16:59
Trivial:
na początku błąd
(2x)
2 = 4x
2, a nie 2x
2.

Potem jest zły znak przy jedynce
Tak samo dalej przy czwórce.
6 wrz 17:01
oax: Niestety jest błąd.
(2x−1)2 = 4x2 − 4x + 1 − (x2 − 4x + 4) = ... Teraz spróbuj.
6 wrz 17:01
livebotton: 4x
2−4x+1−(x
2−4x+4) = 4x
2−4x+1−x
2+4x−4=3x
2−3
teraz dobrze

?
6 wrz 17:08