borekcxz : Suma trzech liczb ciągu geometrycznego jest równa 26, a ich iloczyn wynosi 216.Wyznacz
ciąg
10 kwi 21:09
Kastel69:
a1 + a1*q + a1*q2 = 26
a1 * a1*q * a1*q2 = 216
a1(1+q+q2) = 26
a1(q3)=216
(tu dzielimy przez to co w ( ) i wykorzystujemy a1=a1)
26 / (1+q+q2) = 216 / (q3)
(tu mnozymy na krzyz)
216 (1+q+q2) = 26(q3)
26q3 - 216q2 - 216q - 216
a dalej to mi sie niechce, ktos inny moze Ci pomoze, wykorzystujac to co napisalem
10 kwi 21:33
Grześ i Marysia: zacznijmy od poczatku choc poczatek sie zgadza. potem jest błąd..
a1 + a1*q + a1*q2 = 26
a1 * a1*q * a1*q2 = 216
a1(1+q+q2) = 26
a12 q * a1q2=216
a1(1+q+q2) = 26
a13 * q3 = 216
z obu stron drugiego równania wyciągamy pierwiastek sześcienny i mamy:
a1(1+q+q2) = 26
a1 * q = 6
a1(1+q+q2) = 26
a1=6/q
teraz podstawiamy a1 do pierwszego równania i wymnażamy przez nawias
6/q + 6q/q + 6q2 /q = 26
6/q + 6q2 /q = 20
obie strony mnożymy razy q
i mamy:
6q2 + 6 - 20q = 0
i rozwiązujemy jak normalne równanie kwadratowe.
wychodzi 3 i 1/3
10 kwi 23:18