pytanie
tn: mam pytanie odnośnie nierówności trygonometrycznych:
jeśli sprawdzam np cos x > √3 wszystko wiem, bo łatwo wyznaczyć wartość cos dla √3, ale co
jeśli jest cos x > −√3 ?
6 wrz 16:58
tn: ?
6 wrz 18:49
Basia:
cos(π−x) = −cosx
cos(π+x) = −cosx
odczytujesz x, dla którego cosx = √3 (w przedziale <0; 2π> masz dwa takie kąty x1 i x2)
niech x1<x2
wtedy
y1 = π−x1
y2 = π+x1
są tymi dwoma kątami z przedziału <0; 2π>, dla których cosinus przyjmuje wartość −√3
(π−x2 i π+x2 oczywiście też, ale wtedy "wyskoczysz" poza przedział <0; 2π>)
6 wrz 19:00