asdsdasd
awdawdawd: (x2 −x +1) 2 − (x2+x+1)2
Mnie wychodzi 0, jednak w odpowiedzi jest i 4x3 −4x, mógłby ktoś to sprawdzic ?
6 wrz 15:37
pomagacz:
najpierw pokaż Twój tok liczenia, bo nie wiem jak Ci wychodzi 0, skoro poprawny wynik jest w
odpowiedziach. Jeszcze możliwe, że źle przeliczasz kwadrat z trzech wartości w nawiasie
(a + b + c)2 = a2 + 2ab + 2bc + b2 + 2ac + c2
(x2 − x + 1)2 = x4 − 2x3 + 3x2 − 2x + 1
6 wrz 15:49
awdawdawd: (x2−x+1)2= x4 + x2 + 1 − (−2x3) + 2x2 − (−x)
(a−b+c)2= a2 +b2 +c2 −2ab +2ac − 2bc
6 wrz 15:53
awdawdawd:
6 wrz 16:28
awdawdawd:
6 wrz 18:12
Trivial:
Nie ma potrzeby takiego wymnażania. Polecam wzór:
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
(x2−x+1)2 − (x2+x+1)2 = (x2−x+1 − (x2+x+1))(x2−x+1 + (x2+x+1)) =
↖a2 b2↗
= (x2−x+1 − x2−x−1)(x2−x+1 + x2+x+1) = (−2x)(2x2+2) = −4x(x2+1).
6 wrz 18:17