matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
nikola:
Trivial jak nie śpisz to możesz pomóc
Znaleźć najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = x − 2
√
z x
w przedziale <0;5>
6 wrz 00:31
ZKS:
f(x) = x − 2
√
x
tak?
6 wrz 00:46
ZKS:
1
f'(x) = 1 −
√
x
1
1 −
= 0 zał. x > 0
√
x
x = 1 ⋁ x = −1 ⇒ x = 1
1
f''(x) =
2
√
x
3
1
f''(1) =
> 0 więc minimum
2
f(0) = 0 f(5) = 5 − 2
√
5
wartość minimalna dla x = 1 y = −1 wartość maksymalna dla x = 5 y = 5 − 2
√
5
6 wrz 01:07
Trivial:
Spałem.
6 wrz 16:39