uzasadnienie
Róża: różnica 1−0,(36) jest równa:
A.0,(63)
B.0,(64)
C. 711
D. 1625
6 wrz 00:16
Trivial:
1 = 0.(9)
0.99999999999999999999
−0.36666666666666666666
= ...
6 wrz 00:18
Trivial: Sorry śpię.

0.9999999999999999
−0.3636363636363636
= ...
6 wrz 00:18
Róża: mam jeszcze 17 zadań, ale skoro śpisz, to już Ci tego oszczędzexD
6 wrz 00:24
Gustlik: Zamieniam 0,(36) na ułamek zwykły:
x=0,363636... /*100
100x = 36,363636...
− x = − 0,363636...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
99 x = 36 /:99
| | 4 | | 7 | |
1−0,(36)=1− |
| = |
| odp. C. |
| | 11 | | 11 | |
6 wrz 01:11
Bogdan:
To jest kolejne typowe zadanie maturalne zamknięte, odpowiedź można tu wskazać od razu,
jeśli pamięta się o:
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | |
0,(1) = |
| , 0,(2) = |
| , 0,(3) = |
| , 0,(4) = |
| , itd, |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 10 | | 11 | | 12 | | 13 | |
0,(10) = |
| , 0,(11) = |
| , 0,(12) = |
| , 0,(13} = |
| , itd. |
| | 99 | | 99 | | 99 | | 99 | |
Mając taką praktyczną wiedzę można rachunki wykonać w pamięci:
| | 99 | | 36 | | 63 | | 7 | |
1 − 0,(36} = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 99 | | 99 | | 99 | | 11 | |
6 wrz 01:27
Trivial:
0.999999999999...
− 0.363636363636...
| | 63 | | 7 | |
= 0.636363636363... = 0.(63) = |
| = |
| . |
| | 99 | | 11 | |
Czyli dwie odpowiedzi poprawne?
6 wrz 16:20